Pressrelease – SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2023

Pressrelease - SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2023

Pressrelease - SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2023

Fronius frigör kundernas svetspotential

Under mottot ”Unleash your welding potential” visade Fronius upp hållbara och lönsamma svetslösningar för hantverk, serietillverkning och automation på mässan SCHWEISSEN & SCHNEIDEN i Essen. Gemensamt för dessa användningsområden är att energi, material och tid används mycket effektivt. Den österrikiska svetsexperten presenterade även sina nyaste digitala svetserbjudanden. Dessa ser till att både nybörjare inom svetsning och proffs klarar av jobbet enkelt och säkert och att kvaliteten på slutresultatet alltid är den rätta.

Mässmontern

I den 1 100 m² stora utställningsmontern presenterade Fronius lösningar vid brist på utbildad arbetskraft, för säkerhet och hälsoskydd samt resurseffektivitet.

Digitalisering: Hjälp vid brist på fackfolk

Lösningar som parerar brist på kvalificerad arbetskraft väckte extra stort intresse. Det börjar med den digitala svetsutbildningen med den splitternya Welducation Simulator, där eleverna kan träna förbluffande verklighetstroget tack vare Augmented Reality (AR), förstärkt verklighet. Simulatorn erbjuder också en säker lärmiljö utan värmeutveckling, svetsrök eller svetsblänk, och förbrukar inget övningsmaterial – oslagbara fördelar som skonar miljön och skyddar hälsan.

I den löpande tillverkningen hjälper istället WeldCube Navigator till att reducera svetsuppgifternas komplexitet. Steg för steg lotsar programvaran svetsaren igenom arbetsföljden för en komponent och säkerställer, genom tillhörande förinställningar, att arbetsstegen utförs korrekt och i enlighet med standarder. Efterarbete och kassation undviks på det sättet och effektiviteten ökar.

WeldCube Navigator

Pressrelease - SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2023

Presentationen av den digitala svetssekvensplanen visar tydligt att det går att höja kvaliteten och effektiviteten vid manuell serietillverkning med nya WeldCube Navigator.

Besöksmagneten TIG Experience Box

För den främsta klassen, TIG-svetsning, har Fronius också en lösning. TIG DynamicWire Welding Package för iWave gör det lätt, till och med för nybörjaren, att i en handvändning dra TIG-sömmar som ett proffs. Runt 500 nyfikna lät sig övertygas om detta i TIG Experience Box.

TIG DynamicWire

Pressrelease - SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2023

Flera hundra nybörjare och proffs på TIG missade inte möjligheten att prova den automatiserade trådmatningen hos TIG DynamicWire och var inte lite imponerade hur enkel TIG-svetsning kan vara.

Fronius kan automation

I år har vi för första gången visat vår omfattande automationsportfölj på mässan. En riktig höjdpunkt var den enorma robotsvetscellen i mitten av vår mässmonter. Men även de båda Cobot-cellerna och rundsvetssystemet FCW Smart, i vilket för första gången det nya iWave har integrerats, väckte stor uppmärksamhet. För våra kunder är det extra smidigt att vi med våra automationslösningar kan erbjuda ett måttbeställt helhetspaket från en och samma leverantör”, förklarar Harald Scherleitner, Director Sales & Marketing, Perfect Welding, Fronius International GmbH.

Men det var inte bara maskinvaran för automation som gjorde besökarna lyriska. Fronius Pathfinder, en programmerings- och simuleringsprogramvara, ökar genom offline-programmering av svetsprocesser effektiviteten vid tillverkningen avsevärt. Svetsarna kan i den digitala tvillingen förbereda det som behövs i nästa steg av tillverkningsprocessen. Programvaran känner av till och med axelgränser, beräknar start- och ändlägen liksom avstånd och ställer självständigt in positionspunkter. Med ArcView 2.0 har svetsarna en direkt överblick över ljusbågen och svetskvaliteten under pågående svetsning. Detta möjliggörs genom de seriella kamerabilderna, med vars hjälp ljusbågen kan övervakas i realtid.

Robotsvetsning

Pressrelease - SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2023

Med denna gigantiska robotsvetscell visade Fronius sin expertis som leverantör av heltäckande automationslösningar. Detta set kommer framledes att göra Fronius prototypcentrum i Wels ännu ett snäpp rikare.

Säkerhet främst

Vid alla live-svetsstationerna kunde sugeffekten hos de nya mobila Exento-suganordningarna, LowVac och HighVac, bedömas. Många provade också hur de ergonomiskt utformade och välbalanserade högkapacitetsbrännarna eller den nya Exento-sugsvetsbrännaren ligger i handen. Fronius visade upp all sin säkerhetsutrustning, från hightech-svetshjälmen med Bluetooth-funktion och friskluftstillförsel till fläktfilterenheten. Under ett av de dagligen återkommande live-föredragen på scen förklarade experterna betydelsen av att förebygga svetsrök och prioritera medarbetarnas hälsa.

Welducation Simulator

Pressrelease - SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2023

Från morgon till kväll provade intresserade den virtuella svetsutbildningen med Welducation Simulator och var entusiastiska över den verklighetstrogna återgivningen med Augmented Reality (AR).

Vad kommer härnäst?

Under Fronius live-föredrag fick man bland annat höra att företaget har mycket på gång för 2024. Man kan exempelvis se fram emot högprecisa och optimerade processegenskaper för additiv tillverkning, och en revolutionerande underhållsapp: Pocket Engineer. En live-demonstration av appen på mässan gav en föraning om hur bekvämt och enkelt serviceärenden kommer att kunna klaras av framöver.

Dessutom gav Fronius några första inblickar i de helt nya, kompakta och mobila kraftpaketen för manuell svetsning: Fronius Artis, en TIG-svetsmaskin, och Fronius Ignis för manuell ljusbågssvetsning. Båda kommer att finnas att tillgå redan under första halvåret. Mer om detta inom kort.

Artis & Ignis

Pressrelease - SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2023

Utsikter för första halvåret 2024: Presentation av de mobila och kompakta kraftpaketen Artis (TIG-svetsning) och Ignis (ljusbågssvetsning). Bakom står den mobila utsugsanläggningen Exento LowVac